Analog fotografi

Det börjar på något sätt likna ett tvångsbeteende; att gå förbi en kamera på loppis är i stort sett omöjligt, den gamla kameran som legat i en låda på vinden helt utan att få uppmärksamhet under många år väcker en stark lust till att sättas i liv, en lust att få lade den med film och återge den dess rätta uppgift.

De gamla kamerorna ger bilderna karaktär, man kan säga att det har olika personligheter där den ena inte liknar den andra i resultat. Nu har det byggts ett komplett analogt fotolabb i Sunnemo Värmland och samlingen av gamla kameror växer stadigt. Den består av allt i från billiga loppisfynd för endast 30 kr till de finaste Leica kamerorna. Tanken med samlingen är inte att de återigen ska stå på en hylla eller ligga i en låda, de ska fyllas med film och användas.

Det här med analoga tekniker intresserar mig, kanske för att det var där jag började mitt fotograferande en gång och samtidigt har jag en stark längtan efter att fotografi ska vara fysiskt. Att de äldre teknikerna också har fina namn som lith, paladium, silvergelatin det är en bonus.

Den digitala världen är oftast förutsägbar medan den analoga oftast är svår att ha fullständig kontroll över, ibland blir det som det blir och ett misstag under framkallningen kan i vissa fall göra bilden.

Linhof 4x5

Bilder på tork

I samband med utgivningen av boken ”Himlen är fortfarande blå” finns nu möjligheten att beställa en signerad bok tillsammans med ett unikt fotografiskt blad i Silvergelatin. Bildmotivet är hämtat från boken och framställt i Roine Magnussons egna mörkrum. Upplagan är begränsad till endast 45 ex

Silvergelatin 20x20

För beställning besök Ateljé brun