Böcker

NÄRA FÅGLAR / ROINE MAGNUSSON Nominerad till Augustpriset 2017

Fåglar. Inga andra i den vilda naturen är oss lika nära. Inga andra djur kan få hjärtat att värmas, nyfikenheten att väckas och pulsen att stiga på så många av oss. I Nära fåglar möter du dessa våra närmaste som du aldrig mött dem förut.

Roine Magnusson – naturens egen studiofotograf – har tagit bilder som inte bara tecknar varje litet dun knivskarpt utan också avslöjar de olika fågelarternas, ja till och med de enskilda fågelindividernas, karaktärer. Bilderna är resultatet av ett mångårigt sökande efter ett nytt sätt att fånga fåglar på bild. Roine har varit fascinerad av fåglar hela sitt liv och har dessutom jobbat som ringmärkare, något som varit till stor nytta när han arbetat med fåglarna. Tyngdpunkten ligger på vardagens arter, de som finns runtomkring oss och fyller vår tillvaro med liv. Samma perspektiv genomsyrar bokens texter. ”Vi försöker inte begripa varför fågelskådare är intresserade av sällsynta fåglar”, skriver författarna Mats och Åsa Ottosson. ”Vi är mer nyfikna på varför så gott som alla människor berörs av de vardagligaste fågelupplevelser.

För beställning besök ateljebrun

HIMLEN ÄR FORTFARANDE BLÅ / ROINE MAGNUSSON & MARIA ELANDER 2017

Boken ”Himlen är fortfarande blå” är ett djupt personligt projekt som efter en lång tids arbete nu äntligen mynnar ut i en bok.

Boken består av analoga fotografier av Roine Magnusson i samspel med poetiska texter av Maria Elander, och skildrar en strävsam utforskning av en värmländsk landsbygd där Roine har sina rötter. Men boken söker också fånga minnen och känslor med naturens skiftningar som fond. 

”Himlen är fortfarande blå” 240x170, 144 sidor, hårt omslag med folieprägling. Boken finns för leverans från den 25 mars 2017.
ISBN: 978-91-983883-0-5

För beställning besök ateljebrun

STORA KARLSÖ - BILDER FRÅN ETT PARADIS / ROINE MAGNUSSON

Det finns 267 570 svenska öar. Få av dem om ens någon har lika stark dragningskraft som Stora Karlsö. Redan på 1880-talet lyses frid över ön. Man förstår varför så snart man stiger iland. Ön är en fristad för tiotusentals fåglar som återvänder till fågelbergen varje vår. Här blommar en sällan skådad rikedom av orkidéer. Här finns karga hedar, långa klapperstensstränder och en av landets vackrast belägna fyrar. Ön ligger lättillgängligt utanför Gotlands västkust, men är samtidigt så annorlunda att den känns exotisk. För att inte säga paradisisk. Naturfotografen Roine Magnusson och författarna Mats och Åsa Ottosson berättar om en mycket speciell plats och uppmärksammar samtidigt att det är precis hundra år sedan naturfotopionjären Bengt Berg skildrade ön.

För beställning besök ateljebrun

KOR - EN KÄRLEKSHISTORIA / ROINE MAGNUSSON

En bok om kor, fotografierna om kor skildrar dem på ett helt annorlunda sätt där både blixt och ovanliga vinklar visar dem i nytt ljus. Fotografen Roine Magnusson har tagit dessa lustfyllda bilder av kor och Åsa och Mats Ottosson har skrivit texterna. Boken belönades med Världsnaturfondens Pandapris 2012.

Juryns motivering:
”Kor – en kärlekshistoria ger oss alla en inblick i ett av vårt lands mest uppskattade och viktiga kulturarv – kossornas och människornas värld i skön förening. Boken rymmer allt: förföriskt foto, vackra illustrationer, välskrivna texter som lekfullt blandar fakta, dikter, kärlek och allvar till en oemotståndlig helhet.”

Saxat från boken baksida:
”Det Här är en bok som handlar om kor och människor. Men mest om kor. De har erbjudit oss sina tjänster i nästan tiotusen år, fött oss, stött oss, hållit oss sällskap. Det minsta vi kan göra i gengäld är att se dem”

För beställning besök ateljebrun

LUGN AV NATUREN / ROINE MAGNUSSON

Lever du stressigt till vardags?

Längtar du efter att bli mer närvarande i ditt eget liv? Vill du hitta fokus och existentiellt fotfäste?

I Lugn av naturen berättar författarna Åsa och Mats Ottosson om varför naturvistelser hjälper mot stress, vad mindfulness har med natur att göra och hur kropp och sinne påverkas av fågelsång, vindsus och grönska. Du möter personer som använder naturen för att hålla balansen i vardagen och får veta hur vetenskapen förklarar att det fungerar. Dessutom finns enkla övningar för egen avslappnings- och sinnesträning i flera av kapitlen.

Boken är rikt illustrerad av fotografen Roine Magnusson. Bilderna fungerar som gläntor i boken där man kan stanna och vila en stund.

För beställning besök ateljebrun

TILL TRÄDEN / ROINE MAGNUSSON

Man ser inte skogen för bara träd, heter det i det gamla ordstävet.
Men det kan vara tvärtom också: att man inte ser träden för bara skog. Man missar individerna. 

Det vore synd, träden är ju personligheter – samtidigt som de är en del av ett vackert kollektiv; något större. På det viset, och många fler, påminner de om människor.
Till träden är en bok i samma anda som Roine Magnussons och Mats och Åsa Ottossons förra samarbete Kor – en kärlekshistoria; en hyllning till några som står oss närmare än de flesta inser.

Roine Magnussons fotografier lyfter fram de enskilda träden ur massaveden och gör dem till de individer de förtjänar att vara. Till träden är också en skildring av människor som utforskar och bejakar sin vänskap till träden i alla dess förgreningar och former; människor som söker sig till träden. Mats och Åsa Ottossons varma porträtt berättar om trädklättrare och trädkramare, trädslöjdare och trädsörjare, trädsökare och trädförsvarare.
Indirekt blir boken också en hyllning till något som vi har gemensamt med träden: skogen. Varsågod – träd in i gemenskapen.

För beställning besök ateljebrun

ÄN LEVER SKOGEN / ROINE MAGNUSSON

Det är skillnad på skog och skog. I en gammelskog är det inte städat och träden står inte i raka rader. Tvärt­om är det stökigt och myllrar av liv, i ett naturligt kretslopp där alla organismer fyller sin viktiga funktion.

I Än lever skogen vandrar vi ut i de skogar som är hotade till sin existens, och får kunskap om vad som håller på att gå förlorat. Journalisten Pelle Svensson beskriver den sköra tråd på vilken livet i gammelskogen balanserar och intervjuar de eldsjälar som brinner för naturskogens bevarande. I fantastiska, nyskapande bilder av Roine Magnusson får vi se naturskogar i hela Sverige som är svåra att nå, och därför svåra att uppleva, och i John Hallméns unika makrobilder får vi dessutom stifta bekantskap med kryp och växter vi inte visste fanns. Vi möter 600 år gamla tallar som överlevt otaliga stora skogsbränder men som fortfarande ger liv åt tusentals djur, växter och organismer. Vi får veta vad som händer efter döden för dessa träd, för livets cirkel tar inte slut bara för att stammen ligger på marken.

För beställning besök ateljebrun

DEN UNDERBARA RESAN / ROINE MAGNUSSON

Den underbara resan är en modern Nils Holgerssonresa 100 år efter Selma Lagerlöfs klassiker. Fotografen Roine Magnusson och författaren Anders Wallén har flugit över Sverige i ett litet ultralätt flygplan. Projektet har tagit 4 år att genomföra. De har kunnat följa människors ansträngningar de tidiga såväl som de senare. De har sett de fria vidderna och de stora städerna, fotbollsplanerna och det rätlinjiga åkermönstret. De har också mött underbara människor och besökt underbara plaster på marken.

 

Den underbara resan belönas under hösten 2007 med årets Pandapris, för detta årets bästa naturskildring i ord och bild.

För beställning besök ateljebrun

VINDELÄLVEN - SEX ÅRS TIDER / ROINE MAGNUSSON

Min allra första bok, Vindelälven-sex års tider finns det bara ett fåtal ex kvar av, den gavs ut 1997 på eget förlag efter flera års fotograferande längs och kring vår nationalälv Vindelälven.

Finns även på Engelska med titeln "Vindelälven-six ages".

För beställning besök ateljebrun