Roine Magnusson

Är fotografen som aldrig slutar att vara nyfiken. Han har sina rötter i traditionellt naturfoto men har hela tiden sökt sig vidare i formspråk, perspektiv och ljussättning.

Bor i ett torp vid fågelsjön Tysslingen i Närke och har varit fågelskådare sedan han var ung grabb där startades också hans bildintresse.

Roine fotograferar natur som andra fotograferar mode. Han har skaffat sig nya vinklar på det svenska landskapet genom att flyga med sitt ultralätta flygplan och har rest över hela världen och fotograferat vilda djur. Han är pandaboksbelönad av WWF två gånger om, för "Den underbara resan" med Anders Wallén och för "Kor – en kärlekshistoria" med Åsa och Mats Ottosson. Hans bilder finns på flera stora bildbyråer, bland annat Getty Images i USA och FOLIO i Sverige.

Sedan 1994 har han jobbat som fotograf och redan vid 27 års ålder debuterade han i bokform, Vindelälven följdes från källorna till mynningen under ett antal år som resulterade i boken "Vindelälven sex års tider" på eget förlag. Nu när han under hösten 2017 släpper "Nära fåglar" tillsammans med Bonnier fakta så blir det hans 10 bok i verkslistan.

Man kan nog kalla Roine för en projektfotograf där egna bildserier får liv i bokform och eller i utställningsform så som utställningen med de svartvita djurporträtten, "Faces i have met".

Projektet kommer sig av att jag en gång träffade en Schimpans som suttit i en trälåda i tjugo år och nu vistades på ett rehabiliteringscenter i norra Kenya. Ögonen talade till mig på ett sätt som aldrig förut djurögon har talat, hon den gamla honan kunde inte gå av ledverken efter människornas behandling av henne men hon såg saker som vi inte ser.

Porträttbilder fotograferade till författargalleriet på Bonnier fakta i samband med utgivningen av boken Nära Fåglar, sept-2017.

Kovik Gotland

Ottenby fågelstation på sydligaste Öland, våren 2017.

Arbetet med boken "Nära fåglar", här tillsammans med en av huvudrollsinnehavarna, fröken Hornuggla.

Den underbara resan

Under arbetet med boken "Den underbara resan" som kom ut på 100 årsjubileumet för Selma Lagerlöfs bok flögs det över 500 timmar med den här ultralätta triken över Sverige i Nils Holgerssons fotspår. Startade i Skåne våren 2004 och landade i Skåne igen under sensommaren 2005 där i mellan han jag med att flyga runt Kebnekaises topp och landa på största och längsta landningsbanan på Arlanda flygplats.

10 000 tals fotografier fotograferades runt om i Sverige under de två åren och när boken 2006 kom ut så belönades den med Årets Pandabok från WWF.